Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 28/12/2005
Tematica: imigrantii români (Spania, Franta, Anglia, Germania)
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Imigrantii romani din Spania, printre cei mai multi care si-au reglementat situatia
Acces online: https://gandul.ines.ro/articol_5026/imigrantii_romani_din_spania__printre_cei_mai_multi_care_si_au_reglementat_situatia.html


Numarul imigrantilor romani din Spania, care si-au reglementat situatia, intrand in legalitate, a depasit 90.000, de la inceputul anului situandu-se pe locul doi, dupa ecuadorieni, scrie presa spaniola din ultimele zile.

 

 Dintr-un total de 550.000 de imigranti, care au primit forme legale de munca si de sedere in Spania, 95.000 provin din Romania. Majoritatea lucreaza in agricultura, in constructii si in servicii casnice. Ei au primit permise temporare de munca si de sedere in Spania, pe durata unui an, urmand ca situatia lor sa fie reanalizata, anul viitor.

 

 Presa spaniola face referire, totodata, la criticile severe aparute la Bruxelles, in mediile politice ale UE, care au fost impotriva larghetii cu care, in opinia lor, guvernul spaniol a acordat imigrantilor dreptul de sedere si de munca in Spania. Insa Legea pentru straini, prin care a fost reglementata si situatia imigrantilor, a adus Spaniei beneficii de aproximativ 120 de milioane de euro lunar, in anul 2005.

 In prezent, potrivit unor statistici oficiale date publicitatii la Madrid, autoritatile spaniole mai au de rezolvat aproximativ 3.000 de dosare ale imigrantilor ilegali. (Rompres)

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.